woensdag 14 januari 2015

Vervaagde Traditie

Chatter pack: Which faded tradition would you like to recall if it's possible?

De SOCIALE CONTROLE, een wel bekende traditie die aan het vervagen is.

Wat is dat nou ook alweer?

Als we over dit begrip hebben dan hebben we het over waarden en normen binnen de samenleving welke het gedrag bepaald. Dit wordt ondersteund door Wikipedia, waar zij ook aangeven dat sociale controle meer een sociologisch begrip is. Binnen de sociale gemeenschap worden gedragingen welke in overeenstemming is met de groepsnormen beloond. Tegelijkertijd wordt aan de andere kant het afwijkend gedrag afgewezen en gecorrigeerd.

Om deze groepsnormen na te leven is de sociale controle welke als traditie getrouw van de oudheden tot heden van generatie op generatie is overgedragen.

In de districten of woonwijken leven buren als een familie. Zij delen alles met elkaar mee en onafgesproken oefenen zij de sociale controle opelkaar uit. Zodra de ene familie van huis gaat, meld die haar buren om een oogje te gooien. Vanuit die familieverband helpt men ook in de opvoeding van het onvolwassene. Bij alle gebeuren wordt de buren betrokken. Is er een feest, dan komen de buren elkaar handjes helpen om het feest tot een groot succes te doen slagen. Hun erven stellen ze beschikbaar voor de parkeer of leveren in andere vormen hun bijdrage. Herken je dit nog in je buurt-woonomgeving?

We zijn zo uit elkaar gegroeid dat we de buren maanden niet zien. Mijn eigen over buurvrouw kwam ik gister tegen op IOL en wel zeker na 7 maanden dat we me kaar niet gezien en gesproken hebben. Iedereen is gefocused aan zijn eigen dingen. We maken geen tijd meer om een babbeltje te maken met de buren, bijna of geen sociale interactie meer. Dit maakt dat we verder met elkaar uitgroeien. Op den duur worden die niet meer betrokken in jouw activiteiten. Omgekeerd word jij ook niet betrokken in hun activiteiten. Verder nog geen tijd meer om op elkaar te letten. Men staat dan niet meer open voor de sociale controle. Heb je nog enkele buurtbewoners die dat toch proberen in de stand te houden, dan worden ze gelijk gestigmatiseerd als "Bemoeizuchtigen" en gezien als hun belagers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten